preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak

Login
Moto škole

"Jedina obrazovana osoba je ona koja je naučila kako  učiti i kako  se mijenjati."

Carl Rogers

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 11. 2018.

Ukupno: 75999
Ovaj mjesec: 1203
Ovaj tjedan: 85
Danas: 83
Tražilica
Korisni linkovi
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Peti razred: vrijeme novih početaka i promjena
Autor: Marina Smiljanić, 25. 6. 2020.

Peti razred: vrijeme novih početaka i promjena

 

Peti razred je velika prekretnica u životu svakog školarca i njegovog roditelja. Određena sigurnost, zaštićenost i omiljena učiteljica zauvijek ostaju lijepa uspomena na same početke školovanja.

 

Budućeg je učenika petog razreda potrebno pripremiti kako ubuduće više neće imati jednog učitelja za većinu predmeta, već će dobiti i nove predmete poput Zemljopisa i Povijesti. Sada će imati razredno vijeće i razrednika koji će voditi brigu o cijelom razredu. Predmetni nastavnici imaju svoj individualan način rada i pristup poučavanju i djetetu je važno znati kako će svaki nastavnik imati svoja očekivanja.

Količina gradiva će biti opširnija i zahtjevnija, a od njih se očekuje veća interakcija i aktivnost za vrijeme nastave kao i vlastite brige za ocjene i napredak.

Mnoga se djeca koja nemaju , ali i ona koja imaju razvijene radne navike na početku petog razreda osjećaju izgubljenima. Ako vidite da vaše dijete ima problema s organizacijom vlastitog vremena, zajednički napravite raspored školskih i izvanškolskih aktivnosti i obveza.

Neka učenje i pisanje zadaća bude uvijek u isto vrijeme na određenom mjestu, a roditelji trebaju pomagati samo kad je pomoć doista neophodna. Ako problem nadilazi vaše mogućnosti potražite pomoć predmetnog učitelja. Najvažniji cilj je pomoći djetetu da se osamostali i preuzme odgovornost za svoje školske obveze, ocjene i konačan uspjeh, ali isto i kako se nositi s eventualnim neuspjehom.

 

Vi kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete, njegove vrline i mane. Ukoliko  dijete npr. baš

ne voli čitati i vodite borbu s lektirama, uvijek možete potaknuti ga da preko ljeta pročita koju lektiru. Pred kraj ljeta može se podsjetiti starog gradiva iz četvrtog razreda,  ponoviti tablicu množenja, engleski jezik i sl kroz igru i animacije. To će dobro doći za njihovu sigurnost i stabilnost. Iako u ovo vrijeme koronavirusa i nastave na daljinu , djeca vjerojatno nisu usvojila sadržaje u mjeri kako bi to bilo u normalnim okolnostima ipak ima elementarnih znanja koje treba ponoviti.

 

Igraonice i nevine dječje igre odjednom će zamijeniti drugačija vrsta druženja, neki novi prijatelji i okolina. Više vremena će provoditi u svojoj sobi uz dugačke telefonske razgovore, dopisivanja što sve najavljuje novo doba  adolescencije. Upravo je peti razred određena prekretnica kada dijete dobiva , ali i iziskuje više slobode s obzirom da će se početi kretati među djecom iz starijih razreda. Tu uvijek postoji određena mogućnost od eventualnih stranputica i loših odabira. Svako dijete se želi osjećati prihvaćeno, popularno i ne voli odskakati od svojih vršnjaka i zbog toga su neki učenici spremni na ekstravagantne i drastične poteze kako bi se uklopili u novu okolinu. Prije nego vaše dijete krene u peti razred iskreno i otvoreno razgovarajte o svim opasnostima koje  vrebaju poput alkohola, cigareta, droga itd. Objasnite djetetu koliko štetno takvi odabiri mogu utjecati na njega i cijelu vašu obitelj.

 

Nije u izgledu sve – poželjno je poticati dijete da pronađe svoj stil, a ne kopira tuđi. Uzrok mnogih svađa, prepiranja i nesuglasica upravo je odjeća i različiti gadgeti na kojima djeca znaju nemilosrdno inzistirati ne bi li se uklopili među svoje vršnjake, ali i one starije. S obzirom na tešku financijsku i ekonomsku situaciju s kojom se bori veliki broj roditelja, vrlo je teško reći djetetu“Ne“. U tim situacijama , ali bez obzira na kućni budžet važno je djetetu usaditi prave vrijednosti i naučiti kako se oduprijeti okolini.

I na kraju – peti je razred veliki korak i novi put u životu jednog školarca. Početni se šok  lakše može prevladati uz pravovaljane informacije i pripremu. Otvoren i iskren razgovor između roditelja i djece kao i obostrana očekivanja uvijek su najbolji način kako krenuti pravim putem. Ionako nema problema i situacije koji se ne mogu riješiti.

 

Pozdrav svima, pedagoginja


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju